SM-mästarnas bästa grilltips

Oavsett om du har siktet inställt på nästa SM eller bara vill briljera för familj och vänner har vi på grillfrämjandet.se sammanställt de svenska grillmästarnas bästa tips blandat med våra bästa råd för ett lyckat resultat på matbordet. Kombinera tipsen med våra grillrecept så blir du garanterat en grillmästare du också!

Tillbehör till grillen

När du äntligen har skaffat en grill och börjat känna dig bekväm framför elden så är det dags att ta nästa steg. Genom att skaffa perfekta grilltillbehör till grillen så kommer du kunna ta dina recept till nästa nivå. Beroende på dina preferenser kan det vara allt från en köttmörare till ett par grillvantar.

Populära tillbehör till grillen är bland annat hamburgerpress, köttklor, grillspet och även en mekanisk kapsylöppnare!

Skaffa rätt kol

Morgan Lundin från Restaurang Lingon & Dill som blev svenska mästare i Grill och BBQ 2017 menar att det enklaste man kan påverka sin grillning med är kolet.

Hans råd är att köpa ett kol som luktar gott – då får du också god smak på det du grillar. Varför inte jämföra olika typer av kol och se vilket som faller dig i smaken?

Beställ ett par olika varianter från en webbshop för grillkol och testa dig fram. Till sist hittar du din favorit.

Grilla i lugn och ro

Det som många amatörgrillare faller på är att man underskattar den tid det tar att grilla. Gästerna hungrar och köttbitarna åker på grillen alldeles för fort och tas av alldeles för tidigt.

Morgan Lundin tycker att det ska ta tid att grilla, och det tycker vi också. För att undvika stressen vid middagsbjudningen är vårt tips att börja i tid.

Tänd grillen långt innan de första gästerna har kommit. Förbered tillbehören eller beställ hem dem färdiga via en cateringtjänst.

Använd ett noga utvalt kött

Släng inte på vad som helst på grillen. Vill du grilla som en mästare måste du vara noggrann med vilket kött du väljer.

Ulrik Lindelöv har varit lagkapten i det svenska grillaget Swedish BBQ Team som år 2015 tävlade i världsmästerskapen i Grill och BBQ på hemmaplan i Göteborg. Han tycker att man helst ska välja svenskt kött, och vi håller med honom.

Vårt tips är att leta efter så lokalproducerade alternativ som möjligt. Då får du oftast kött av bra kvalité. Gröna Gårdar är ett utmärkt alternativ för dig som vill handla kött och tillbehör online. De levererar ekologiska produkter i Västra Götaland och Stockholmsområdet.

Krydda kreativt

Undvik det förkryddade köttet och påsarna med färdig marinad. Skapa din egna kryddning och använd smaker du tycker om. Salt och peppar tar dig en bit, men Ulrik menar att du kan göra mängder av experiment med din kryddning.

Inspireras av Borgeby Kryddgårds sortiment som ska vara Sveriges största. Botanisera bland de olika smakerna och skapa en kryddmix som tar ditt kött till helt nya höjder! Stor del av smaken avgörs ju faktiskt av vilka örter du väljer och marinader du skapar, så använd fantasin och tänk utanför boxen.

Välj en grill som du kan hantera

Det kan låta självklart, men slutligen vill vi också tipsa om att välja en grill med funktioner som du klarar av att handskas med. Det kan ju vara lätt att trilla dit i köpfällan och skaffa sig en grill som är alldeles för komplicerad för det du ska laga.

Ulrik tycker att du ska lära dig att kontrollera grillen innan du använder den. Vi tycker också att du ska tänka över vilka funktioner som du överhuvudtaget behöver. Kolla igenom en stor lista på grillar av olika storlekar och varianter. Grillbutiken har ett imponerande utbud som innehåller grillar av flera modeller och prisklasser. Skaffa en grill som är anpassad efter dina behov och preferenser. Då kommer också själva grillningen bli mycket smidigare.